Newlyn - Mungo Park

Mungo ParkNewlyn

3364

The design draws on inspiration from surrounding examples of vernacular farmhouses and shedding which have endured the ravages of time and use. The new building will occupy the site of a former house lost to fire. Many elements of the previous century of occupation remain on the site and the layers of history will now be preserved to create the heritage of tomorrow.

Check out this and other houses on the Sustainable House Day web site.

A well established pear tree beside the existing studio was too good not to preserve, and so the new building forms a courtyard around the tree and will take advantage of its shade on those warm summer evenings.

A series of rough infill slabs under the old shedding is retained to form the lower patio level. A timber deck forms a bridge between the old and new. A tall brick chimney at the end of the patio is the visual anchor point for the cluster of buildings, and is reminiscent of the farmhouse ruins of the area.

The east and west facades feature Le Corbusier inspired ‘brise-soleil’, protruding fins to shade the glazing from the low angle afternoon sun. Le Corbusier liked to use bold primary colours to accent the otherwise plain grey concrete of his facades. Likewise here, once the red ironbark shiplap cladding has developed a natural grey weathering, the splashes of colour will bring joy and interest.